3 syytä palkata asiantunteva ympäristökonsultti

Markkinoilla on laaja kirjo palveluntarjoajia, mutta mistä tunnistaa asiantuntevan ympäristökonsultin? Mitä hyötyä ympäristöasiantuntijasta on yritykselle?

Toimiessani ympäristöviranhaltijana julkisella puolella, olen nähnyt miten merkittävä rooli osaavalla ja asiantuntevalla konsultilla on projektien sujuvan läpiviemisen näkökulmasta. Asiantunteva ympäristökonsultti auttaa yritystä täyttämään asetetut ympäristötavoitteet tuottaen samalla positiivista imagoetua yritykselle. Joissain tapauksissa ympäristöasiantuntijan palkkaaminen on välttämättömyys, esimerkiksi ympäristöluvassa on voitu määrätä ulkopuolisen asiantuntijan käyttämisestä erilaisissa mittauksissa. Koostin alle kolme mielestäni merkittävintä etua, jotka osaava asiantuntija voi yritykselle tuoda. Esimerkkeinä olen käyttänyt erityisesti pilaantuneiden maiden hankkeita sekä ympäristölupahankkeita, joiden parissa olen viime aikoina työskennellyt.

1. Optimoi yrityksesi ajankäyttö

Hyvin suunniteltu – puoliksi tehty -ajatusta ei voi tässäkään yhteydessä tarpeeksi korostaa. Omien viranomaiskokemuksieni perusteella keskustelu ammattitaitoisen konsultin kanssa on ollut aina sujuvaa ja asiat edenneet nopeasti, kun tarvittavat lähtötiedot ovat asianmukaisesti hoidettu. Esimerkiksi huolella tehdyt kenttätutkimukset sujuvoittavat päätösten myöntämistä. Työn tilaaja välttyy mahdollisilta aikaa vieviltä lisätutkimusvaateilta, kun esitutkimukset on tehty ammattitaitoisesti. Asiantunteva ympäristökonsultti tekee myös selkeät ja ymmärrettävät suunnitelmat ja raportit, joihin on helppo palata myöhemminkin. Konsultti hoitaa ympäristön tilaan liittyvät selvitykset, viranomaisviestinnän ja tiedonhaun, jolloin tilaajayritys voi keskittyä ydintoimintaansa. Osaava ympäristökonsultti myös tietää, mikä on ajankäytännöllisesti sekä kustannusten kannalta paras ratkaisu, esimerkiksi miten puhdistaa pilaantunut maaperä kustannustehokkaasti sovitun aikataulun puitteissa.

2. Säästä taloudellisia resursseja

Isoissa rakennushankkeissa esimerkiksi maaperän pilaantuneisuustutkimukset ovat yleensä vain pieni kustannuserä isossa kokonaiskuvassa. Toisaalta, mikäli PIMA-tutkimusten tuloksista ei ole ymmärrystä, voi niistä aiheutua merkittäviä yllätyksellisiä lisäkustannuksia ja samalla viivästymisiä aikataulussa. Ammattitaitoisesti suunnittelemalla voidaan välttyä kustannuksilta, joita voi tulla muun muassa vajavaisen näytteenottosuunnitelman aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista.  Jos tutkimuksia ei ole toteutettu laadukkaasti tai ne jätetään viime hetkeen, voidaan olla merkittävien lisäkustannusten edessä. Jos maaperästä löytyykin suuria haitta-ainepitoisuuksia tai jätteitä, maita ei voidakaan hyötykäyttää suunnitellusti, vaan maa-ainekset ja jätteet joudutaan kuljettamaan kalliiseen vastaanottopaikkaan. 

Asiantunteva ympäristökonsultti tuntee ympäristöviranhaltijan vaatimukset muun muassa ympäristölupahakemuksiin vaadituista tiedoista tai riittävän kattavasta näytteenotosta. Ympäristölupaprosessin läpivienti on sujuvaa, kun hakemus on ammattitaitoisesti ja kattavasti laadittu eikä viranomaisen tarvitse pyytää lisätietoja. Vastaavasti kun ympäristötekniset tutkimukset on tehty laadukkaasti heti alussa, ei kohteeseen tarvitse palata uudestaan näytteenottoon ja raportoida tutkimuksia useaan kertaan.

3. Saavuta kilpailuetua

Ympäristöasioiden merkitys yritysten toiminnassa kasvaa vuosi vuodelta ja laaja-alaista asiantuntemusta tarvitaan yhä enenevissä määrin. Lainsäädäntö kehittyy jatkuvasti ja yritysten pitää olla valppaana muutosten edessä, sillä yritys- ja ympäristövastuu koskee kaikkia yrityksiä. Asiantuntevalla ympäristökonsultilla on aina viimeisin, päivitetty tieto ympäristöasioista ja kyky vastata kattavasti yrityksen tarpeisiin. Lisäksi ympäristökonsultti voi olla apuna tutkimus- ja kehityshankkeissa, esimerkiksi potentiaalisten kehityskohteiden kartoittamisessa ja toiminnan optimoimisessa.

Ympäristövastuuasiat näkyvät parhaimmillaan yrityksen koko toiminnassa sidosryhmiä myöden.  Valitsemalla alihankkijoiksi ja yhteistyökumppaneiksi ympäristövastuullisia toimijoita, yritys viestii arvoistaan ja vastuullisuudestaan ulospäin, joka taas toimii hyvänä käyntikorttina ja vahvana kilpailuvalttina markkinoilla. Ympäristöystävällisyyttä ei tarkastella vain tuotettujen tuotteiden tai palveluiden osalta, vaan myös yrityksen toiminnan kannalta. Vastuullinen yritys on kiinnostava, niin työpaikkana kuin yhteistyökumppanina. 

Janette Bråten